Kwas mrówkowy, mlekowy, cytrynowy – stal nierdzewna

Kwas mrówkowy, mlekowy, cytrynowy -stal nierdzewna.

Kwas mrówkowy

Kwas mrówkowy jest bardziej agresywnym środowiskiem od kwasu octowego. Stężenia kwasu mrówkowego na poziomie większym niż 20% intensywnie atakują stale ferrytyczne chromowe nawet w temperaturze otoczenia. Stale austenityczne odporne na korozję typu 18/8 i 18/8 z molibdenem mogą być stosowane w stężeniach 100% w dowolnych temperaturach. Niemniej jednak kwas mrówkowy jest agresywniejszy w niższych stężeniach: 10 – 90%.

Kwas mlekowy

Roztwory kwasu mlekowego w temperaturze pokojowej nie atakują stali typu 18/8. Korozja zaczyna następować w temperaturze zależnej od stężenia kwasu. Przy 5% stężeniach jest to 50 stopni Celsjusza, dla 5% stężeniach jest to temperatura 80 stopni Celsjusza, a w przypadku stężeń 100% jest to temperatura nieco wyższa od temperatury pokojowej. Jeśli stale są nieprawidłowo obronione, wówczas szybkość ich korozji wzrasta.

Kwas cytrynowy i winowy

Stale typu 18/8 nie są atakowane przez roztwory 50% kwasu cytrynowego i winowego, jednak nie są one odporne na nasycone roztwory o temperaturze wrzenia – w takich warunkach nawet stale 18/8 z dodatkiem molibdenu nie są wystarczająco odporne na korozję. Agresywność kwasu cytrynowego i winowego znacząco zwiększa obecność kwasu siarkowego.