Kwasy tłuszczowe, fenol – dobór stali nierdzewnej

Kwasy tłuszczowe, fenol – dobór stali nierdzewnej.

Wyższe kwasy tłuszczowe.
W kwasach stearynowym, palmitynowym, rycynowym, kapronowym, czy oleinowym korozja stali odpornych na korozję nie występuje w temperaturze do 100 stopni Celsjusza – nawet w przypadku stali martenyztycznych z 13% dodatkiem Cr. Najlepszą odpornością na działanie wyższych kwasów tłuszczowych cechują się stale ferrytyczne z 16 – 18% dodatkiem Cr i stale austenityczne typu 18/8 z molibdenem. Przy temperaturach wyższych od 100 stopni Celsjusza można również stosować stale 20/25 z dodatkiem Mo i Cu.

Fenol.
Fenol nie jest agresywny w stosunku do żadnych stali odpornych na korozję – nawet stali martenzytycznych z 13% dodatkiem Cr. Najlepszą odporność na skrajnie niekorzystne warunki w ośrodku fenolowym wykazują stale 18/8.